خواص ماهی
ماهی ماده غذایی مفیدی است که در مناطق شمالی و جنوبی کشورمان یعنی مناطقی که در کنار دریا واقع شدهاند، جزو مواد اصلی و اساسی برنامه غذایی مردم این مناطق محسوب میشود.
ماهی دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی است و اکثر مواد مغذی مفید و ضروری برای انسان را به تنهایی داراست. ولی ویژگی مخصوص ماهی که آن را بین سایر مواد غذایی حائز اهمیت خاص ساخته است، نوع چربی موجود در آن است.
ماهی و محصولات دریایی با وجود آن که جزو مواد غذایی حیوانی هستند، ولی از نظر ترکیب چربی با سایر مواد حیوانی متفاوتاند. چربی موجود در مواد غذایی حیوانی به طور عمده حاوی ترکیباتی به نام اسیدهای چرب اشباع شده هستند که این ترکیبات موجب بالا بردن کلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون میشوند.
بنابراین افراط در مصرف چربیهای حیوانی، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهایت منجر به سکتههای قلبی و مغزی میشود. ولی ماهی و آبزیان با وجود آن که از دسته مواد غذایی حیوانی هستند با این حال نوع چربی موجود در آنها مشابه مواد گیاهی است و از اسیدهای چرب اشباع نشده به نام امگا ۳ در آبزیان وجود دارد که اثرات بسیار مهمیدر سلامت انسان به عهده دارد و در پیشگیری از بسیاری از بیماریها و کنترل و کمک به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازندهای به عهده دارد.
جالب است بدانیم که چربی موجود در بافتهای ماهی و آبزیان تنها موجب افزایش کلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون و عوارض قلبی و عروق کمک مؤثری نیز میکند. ماهی از منابع بسیار خوب پروتئین محسوب میشود. پروتئین موجود در ماهی از نظر کمیت و کیفیت قابل توجه است، بدین معنی که پروتئین موجود در ماهی به شکلی است که به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب میشود و به طور تقریبا کامل در بدن به مصرف میرسد.
با ما همراه باشید تا بیشتر درباره خواص ماهی به شما بگوییم.
ارزش غذایی ماهی و اهمیت طبی آن سالهاست که مورد توجه است . گوشت ماهی تازه منبع غنی از پروتئین در رژیم غذایی انسان است که قابلیت هضم بالا و ارزش زیستی و رشدی زیادی برای انسان دارد ، زیرا ترشحات دستگاه گوارش را بیشتر می کند . آزمایش های انجام شده نشان می دهد که میزان هضم پذیری گوشت ماهی بین ۸۹ –۹۶ درصد است در حالی که این میزان برای گوشت گاو و مرغ بین ۸۷-۹۰ درصد می باشد . ماهی خوراکی انواع مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به ماهی سفید ، قزل آلا ، ماهیان خاویاری ، آزاد ، سوف و ماهی حلوا اشاره کرد . البته از نظر غذایی با ارزش ترین ماهیان ، تاس ماهیان هستند که از لحاظ کمیت صید و کیفیت ماهیان دریای مازندران ، در جهان در درجه اول اهمیت قرار دارند .
گوشت ماهی به آسانی پخته می شود و خوش مزه و لذیذ است و گوشت ماهی نسبت به سایر گوشت ها ( گوشت قرمز و گوشت طیور ) دارای آب بیشتر و چربی کمتری است و۲۰ درصد آن را پروتئین تشکیل می دهد . پروتئین ماهی دارای ده اسید امینه ضروری با مقدار مطلوب برای مصرف انسان است که انسان خود قادر به سنتز آنها نبوده و حتما باید از طریق مواد غذایی تامین شوند . همچنین گوشت ماهی دارای مواد معدنی ، ید ، ویتامین ، کربوهیدرات ها ست که البته کربوهیدرات ها ، جز به صورت گلگیوژن کبدی به صورت دیگری یافت نمی شوند . بنابراین با توجه به ترکیبات موجود در بدن آبزیان ، می توان آنها را جزء غذاهای پر ارزش محسوب کرد ، زیرا علاوه بر داشتن پروتئین ضروری و کافی دارای انواع متعدد و مقادیر مناسبی از ویتامین ها و مواد معدنی و در عین حال مقادیر کم چربی و کلسترول هستند .
قلبی مقاوم و سالم :
به همه افراد توصیه میشود حداقل ۲ بار در هفته ماهی و دیگر خوراکیهای دریایی میل کنند زیرا مقادیر بالای امگا ۳ موجود در آن موجب تقویت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود. اسیدهای چرب امگا ۳ برای بدن ضروری هستند و اگرچه در بدن ساخته نمیشوند اما برای عملکرد مطلوب اندامها لازمند. این چربیها همچنین خطر ابتلا به پرفشاری خون، افزایش کلسترول، تری گلیسرید و... را نیز کاهش میدهند.
تضمین استحکام استخوان ها :
با افزایش سن، حجم استخوانها کاهش مییابد و بیماریهایی مانند پوکی استخوان بروز میکنند. برای مقابله با این مشکلات بدن نیاز به دو ماده معدنی مکمل و اساسی یعنی کلسیم و فسفر دارد که بخش مهمی از استخوانها را شامل میشوند. ماهی بخصوص ماهی روغن، کپور و آزاد منبعی غنی از فسفر محسوب میشوند و به استحکام استخوانها کمک میکنند.
پیشگیری از بیماری ام اس :
افراد مبتلا به ام اس بهتر است هر روز در برنامه غذایی خود مصرف ماهی را بگنجانند. مصرف به اندازه ماهی سبب افزایش سلامت مغز شده و علائم و نشانه های این بیماری را کمتر بروز می دهد.
درمان آسم :
مطالعات نشان می دهد که مصرف ماهی به طور منظم 24٪ خطر ابتلا به آسم را در کودکان کاهش می دهد، اما اثر قابل توجهی در بزرگسالان ندارد.
پیشگیری از حملات قلبی و سکته :
حملات قلبی و سکته دو نمونه از شایع ترین علل مرگ زودرس در جهان هستند. مصرف ماهی سبب کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی و سکته شده و این ماده غذایی برای داشتن یک قلب سالم مفید است. نوع چرب ماهی ها به دلیل سرشار بودن از اسیدهای چرب امگا-3 برای سلامت قلب مفیدترند.
تقویت ضریب هوشی :
یکی از نتایج تعجب آور تحقیقات این است که مصرف منظم ماهی در نوجوانان موجب افزایش ضریب هوشی میشود. تا مدتها پیش تصور میشد که این تاثیر به خاطر وجود فسفر ماهی است. گرچه اجزای مغز به طور اساسی از فسفر تشکیل شدهاند اما عملکرد این نمک معدنی روی قشر خاکستری همچنان مورد بررسی است. اما بدن معمولا دچار کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ است که عملکردها و فواید بسیار دارند. این چربیها همچنین نقش اساسی در پیشگیری از تحلیلهایشناختی دارند. جالب است بدانید فسفر در بدن به شکل فسفات پتاسیم، سدیم یا کلسیم وجود دارد و بخش قابل توجهی از تجمع آن در استخوانهای بدن است.
تقویت و سلامت چشم :
اسیدهای چرب امگا3 سبب خنثی شدن رادیکال های آزاد در چشم و کاهش التهاب چشم می شود. ماهی به دلیل وجود امگا3 خطر «فساد لکه دار» که منجر به کوری می شود را کاهش می دهد. خطر فساد لکه دار در افرادی که 2 بار در هفته ماهی می خورند 36 درصد کمتر از دیگران است. مصرف منظم ماهی سبب کاهش خطر 42% ابتلا به زوال قرنیه در زنان می شود.
کاهش خطر بیماری های خودایمنی :
مصرف ماهی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع یک و بسیاری از بیماری های خودایمنی دیگر را کاهش دهد. هنگامی که دستگاه ایمنی بدن به اشتباه بافت های سالم را مورد تهاجم و تخریب قرارمی دهد بیماری خود ایمنی ایجاد می شود . دیابت نوع یک ، بیماری خود ایمنی است که در آن، دستگاه ایمنی به سلول های انسولین ساز لوزالمعده حمله ور می شود. اسیدهای چرب امگا-3 و ویتامین D موجود در ماهی خطر روماتیسم مفصلی و ام اس را نیز کاهش می دهند.
کاهش ابتلا به سرطان :
پژوهشگران دانشگاه هاروارد به این نتیجه دست یافته اند اگر افراد هفته ای 2 مرتبه آن را در برنامه غذایی تان قرار دهند، شانس مرگ ومیر ناشی از ابتلا به سرطان یا بیماری های التهابی مانند آرتریت روماتویید در آنها تاحدود 17 درصد کاهش می یابد.
کاهش فشار خون :
محققان آمریکایی دریافتند اسیدهای چرب امگا3 سبب کاهش خطر مرگ های ناگهانی و بی نظم، کاهش تصلب شرایین، کاهش سطح تری گلیسرید ، کاهش تشکیل لخته خون در عروق و کاهش فشار خون می شود.
کمک به درمان صرع و تشنج :
تحقیقات نشان داده است امگا 3 موجود در ماهی سبب کاهش فرکانس تشنج بیماران مبتلا به صرع می شود. بیماران مبتلا به صرع می توانند در حملات تشنج با مصرف روزانه دوز کم امگا 3 روغن ماهی عوارض بیماری را کاهش دهند.
درمان بیخوابی :
محققان معتقدند کمبود ویتامینD سبب افزایش اختلالات خواب می شود. مصرف ماهی که منبع خوبی از این ویتامین است موجب بهبود خواب و عملکرد روزانه می شود.
ماهی ازون برون
ازون برون تنها ماهی فیله ای شمال است که برای کباب کردن بی نظیر است . از تخم های موجود در شکم ازون برون ماده، خاویار به دست می آید. خاویار یکی از گرانترین مواد غذایی موجود در جهان است.
کپور
این ماهی پر مصرف در ایران حاوی چربی، مواد معدنی، ویتامین و پروتئین ها بوده که برای سلامتی بسیار ضروری می باشد. گوشت ماهی کپور بوی قوی تری نسبت به انواع دیگر دارد و فلس آن مایل به قرمز و درشت و بدنش پرگوشت است. مصرف ماهی به دلیل امگا3 بالایی که دارد بسیار توصیه شده زیرا باعث تقویت حافظه شده و نیاز بدن به این ماده را تامین می نماید. برای از بین بردن بوی ماهی کپور پس از پاک کردن و پیش از مصرف آن را نیم ساعت در محلولی شامل یک لیترآب سرد و چند قاشق سرکه سفید بخوابانید.
ماهی سفید
ماهی یکی از خوشمزه ترین مواد غذایی در جهان است. ماهی سفید یکی از مرغوب ترین و پرطرفدارترین ماهی های شمال است که دارای گوشت سفید و پنبه مانند و بدون بو و طعم است. ماهی سفید تیغ های فراوانی دارد و خوردن آن کمی دشوار است.
ماهی آزاد
ماهی آزاد که نام فرنگی آن سالمون یا سمون هم است سرشار از کلسیم، منیزیم، زینک (روی)، آهن، پتاسیم ، فسفر، مس، سلنیوم و ... می باشد. رنگ نارنجی گوشت و بافت محکم آن مناسب همه نوع طبخ مانند کباب کردن روی آتش، پخت در فر و تهیه استیک است. ماهی آزاد معمولا کم صید می شود و اکثر ماهی آزادهای موجود در بازار پرورشی است. بهترین روش این است که هر هفته دو مرتبه ماهی آزاد میل کنید تا تمام این مواد معدنی مورد نیاز بدن را به راحتی جذب کنید.
ویتامین D :
ویتامین D جزء مهم ترین مواد مغذی است که 40 درصد از آدم ها دچار کمبود آن هستند. ماهی منبع غذایی خوب برای تامین ویتامین D است. ماهی های چرب مانند سالمون و هرینگ سرشار از این ویتامین هستند. این ویتامین مانند هورمون استروئید در بدن عمل می کند. اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D موجود در ماهی و روغن ماهی خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید و اسکلروز چندگانه را کاهش می دهد.
در سالهای اخیر به ویتامین D توجه زیادی شده است. این ویتامین مهم در واقع عملکردی شبیه هورمون استروئید در بدن دارد. بیش از ۴۱/۶ درصد جمعیت مردم ایالات متحده کمبود ویتامین D دارند. این عدد در ایران حدود ۸۰ درصد برآورد شده است. ماهی و فرآوردههای آن بهترین منابع غذایی ویتامین D هستند. ماهیهای چرب مانند سالمون و شاهماهی دارای بیشترین مقدار ویتامین D هستند. یک وعدهی غذایی شامل ۱۱۳ گرم ماهی سالمون پخته حدود ۱۰۰ واحد نیاز به این ویتامین را تأمین میکند. برخی روغنهای ماهی مانند روغن کبد ماهی ویتامین D فراوانی دارند و یک قاشق غذاخوری از آن بیش از ۲۰۰ درصد نیاز بدن را تأمین میکند. اگر هم کمتر آفتاب میگیرید و بهطور منظم ماهی چرب نمیخورید، باید از مکمل های غذایی ویتامین D استفاده کنید.
خلاصه اینکه، ماهی چرب منبع عالی ویتامین D، مادهی غذایی مهمی است که بسیاری مردم با کمبود آن مواجه هستند.
ویتامین A موجود در ماهی
برخی از ماهی ها حاوی ویتامین A یا رتینول می باشند. این ویتامین محلول در چربی معمولا به صورت محلول در روغن هایی درون گوشت ماهی یافت می شود، همچنین مکمل های روغن ماهی نیز منبعی غنی از این ویتامین را برای بدن فراهم می کنند.
براساس انستیتوی لینوس پاولینگ در ایالات متحده، یک قاشق غذاخوری از روغن کبد ماهی کاد حاوی ارزش روزانه کامل این ویتامین است. ماهی سالمون نیز در افزایش ویتامین A دریافتی تاثیر دارد.
مصرف مقدار کافی از این ویتامین برای حفظ سلامت بسیاری از بافت ها مهم است، زیرا کمبود ویتامین A می تواند موجب خشکی، پوسته پوسته شدن پوست، نابینایی و نقص ایمنی شود. مصرف ماهی چرب یا روغن ماهی می تواند در جلوگیری از این کمبود و حمایت از سلامت افراد مفید باشد.
آهن موجود ماهی
ماهی يكی از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازی و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميكروب ها نقش مهمی به عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونهاي است كه جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبی در بدن به مصرف می رسد. علاوه بر آن آهن موجود در ماهی، جذب آهن منابع گياهی را هم افزايش می دهد بنابراين نقش مهمی در پيشگيری از كم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد.
ماهی حاوی مقدار قابل توجهی ويتامين های گروه "B" در تنظيم فعاليت سلول های عصبی و در نتيجه در سلامت سيستم عصبی و نيز در سلامت پوست تاثير دارند. همچنين بعضی از انواع ويتامين های گروه "B"در خون سازي نيز مؤثرند. بنابراين با مصرف ماهی می توانيم به سلامت اعصاب، شادابی، طراوت پوست و پيشگيری از كم خونی كمک كنيم.
- درمان بیماری های قلبی و افزایش سلامت قلب
- افزایش قدرت ذهنی و IQ (ضریب هوشی) نوزاد
- درمان بیماری های تنفسی
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش مقدار تری گلیسیرید خون
- افزایش عملکرد سلول های خون رسان
- تنظیم ظربان قلب
- افزایش کلسترول خوب ( HDL )
- کاهش فشار خون
- درمان دردهای کمر و گردن
1. ماهی سرشار از مواد مغذی مهم
ماهی مملو از مواد مغذی بسیاری است که اکثر مردم فاقد آن هستند. این شامل پروتئین با کیفیت بالا، ید، و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است.
گونه های چرب بعضی اوقات سالم ترین ها محسوب می شوند. به این دلیل که ماهی های چرب از جمله ماهی آزاد، ماهی قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی خال مخالی از نظر مواد مغذی دارای چربی بیشتر هستند. این شامل ویتامین D، ماده مغذی محلول در چربی است که بسیاری از افراد فاقد آن هستند. ماهی های چرب همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 هستند که برای عملکرد مطلوب بدن و مغز بسیار مهم هستند و به شدت با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها ارتباط دارند. برای تأمین نیازهای شما به امگا 3، خوردن ماهی های چرب حداقل یک یا دو بار در هفته توصیه می شود. اگر وگان (گیاهخوار) هستید، مکمل های امگا 3 ساخته شده از ریز جلبک ها را انتخاب کنید.
2. ممکن است خطر حمله قلبی و مغزی را کاهش دهد
حملات قلبی و مغزی دو دلیل شایع در مرگ زودرس در جهان است. ماهی یکی از سالم ترین غذاهایی است که می توانید بخورید. سعی کنید هفته ای یک وعده ماهی مصرف کنید.
بسیاری از مطالعات نشان می دهد افرادی که به طور منظم ماهی می خورند کمتر در معرض حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماری قلبی قرار می گیرند.
محققان بر این باورند که انواع ماهی های چرب به دلیل داشتن اسید چرب امگا 3 برای سلامت قلب بسیار مفیدتر هستند.
3. حاوی مواد مغذی مهم در طول رشد هستند
اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد و نمو ضروری است. دوکوزاهگزانوئیک اسید چربی امگا 3 (DHA) به ویژه برای رشد مغز و چشم مهم است.
به همین دلیل، اغلب توصیه می شود که زنان باردار و شیرده به اندازه کافی اسیدهای چرب امگا 3 مصرف کنند. با این حال، برخی از ماهی ها سرشار از جیوه هستند که با مشکلات رشد مغز مرتبط است. بنابراین، زنان باردار فقط باید ماهی هایی با جیوه کم مانند ماهی قزل آلا، ساردین و بیش از 12 اونس (340 گرم) در هفته بخورند.
آنها همچنین باید از خوردن ماهی خام و نپخته خودداری کنند زیرا ممکن است حاوی میکروارگانیسم هایی باشد که می تواند به جنین آسیب برساند.
4. ممکن است سلامت مغز را تقویت کند
عملکرد مغز شما اغلب با افزایش سن کاهش می یابد. در حالی که کاهش خفیف ذهنی طبیعی است، بیماری های جدی تخریب عصبی مانند بیماری آلزایمر هم وجود دارد. بسیاری از مطالعات مشاهده ای نشان می دهد که افرادی که ماهی بیشتری می خورند، کاهش فکری کندتری دارند.
همچنین مطالعات نشان می دهد که افرادی که هر هفته ماهی می خورند دارای ماده خاکستری بیشتری (بافت اصلی عملکرد مغز شما) در قسمت هایی از مغز هستند که احساسات و حافظه را تنظیم می کنند.
5. ممکن است به پیشگیری و درمان افسردگی کمک کند
افسردگی یک بیماری روحی رایج است.
کمبود روحیه، اندوه، کاهش انرژی و از بین رفتن علاقه به زندگی و فعالیت ها مشخص می شود. اگرچه تقریباً به اندازه بیماری قلبی یا چاقی مورد بحث قرار نگرفته است، در حال حاضر افسردگی یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در جهان است.
مطالعات نشان داده است که افرادی که به طور منظم ماهی می خورند کمتر دچار افسردگی می شوند. همچنین چندین آزمایش کنترل شده نشان می دهد که اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است با افسردگی مقابله کرده و به طور قابل توجهی اثربخشی داروهای ضد افسردگی را افزایش دهند.
ماهی و اسیدهای چرب امگا 3 نیز ممکن است به سایر شرایط روحی مانند اختلال دو قطبی کمک کنند.
6. منابع غذایی مناسب ویتامین D
ویتامین D مانند هورمون استروئیدی در بدن شما عمل می کند - و 41.6٪ از جمعیت ایالات متحده با کمبود یا کمبود آن مواجه هستند. ماهی و فرآورده های ماهی از بهترین منابع غذایی ویتامین D هستند. ماهی های چرب مانند ماهی آزاد و شاه ماهی حاوی بالاترین مقدار هستند.
یک وعده 4 اونس (113 گرم) بسته ماهی قزل آلا پخته شده در حدود 100٪ از مقدار توصیه شده ویتامین D.
7. ممکن است از بروز آسم در کودکان جلوگیری کند
آسم یک بیماری شایع است که با التهاب مزمن مجاری تنفسی مشخص می شود. مطالعات نشان می دهد که مصرف منظم ماهی با 24٪ کاهش خطر ابتلا به آسم در کودکان ارتباط دارد، اما هیچ تأثیر قابل توجهی در بزرگسالان مشاهده نشده است.
8. ممکن است در سنین پیری از بینایی شما محافظت کند
تخریب ماکولای چشم وابسته به سن (AMD) دلیل اصلی اختلال بینایی و کوری است که بیشتر افراد مسن را درگیر می کند. برخی شواهد نشان می دهد که ماهی و اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است در برابر این بیماری محافظت کنند.
در یک مطالعه ، مصرف منظم ماهی با 42٪ کاهش خطر AMD در زنان ارتباط داشت. مطالعه دیگری نشان داد که خوردن ماهی چرب یک بار در هفته با 53٪ کاهش خطر AMD ("مرطوب") عروق عصبی مرتبط است.
9. ماهی ممکن است کیفیت خواب را بهبود بخشد
اختلالات خواب در سراسر جهان به طرز باورنکردنی رایج شده است.
افزایش قرار گرفتن در معرض نور آبی ممکن است نقشی داشته باشد، اما برخی از محققان معتقدند که کمبود ویتامین D نیز ممکن است در این امر دخیل باشد. در یک مطالعه 6 ماهه در 95 مرد میانسال، یک وعده غذایی با ماهی سالمون 3 بار در هفته منجر به بهبود خواب و عملکرد روزانه شد.
محققان حدس زدند که این امر ناشی از محتوای ویتامین D است.
ماهی ها، بخصوص ماهیهای آبهای سرد، ماهیهای چربی دار (با چربی زیاد) نظیر سالمون، ساردین، ماهی تن و ماهی قزل آلا بدن انسان را در مقابل بیماریهای قلبی محافظت مینماید. اسیدهای چرب ضروری موجب جلوگیری از لخته شدن و چسبیدن پلاکتهای خونی (بفرم پلاکهای غنی از کلسترول) به سطح داخلی عروق میگردند.
اکثر حملات قلبی به علت ایجاد لختههای خونی در سرخرگها و سیاهرگها - و جلوگیری از جریان مناسب خون در رگها- صورت میپذیرد. اسیدهای چرب امگا-۳ همچنین میتوانند در کاهش التهاب در بیماریهایی نظیر آرتریت روماتوئید نقش داشته باشند.های امگا-۳ میباشد. بدن میگو، خرچنگ دریایی و صدف خوراکی نیزبه اندازه ماهی آبهای آزاد حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ میباشد. ماهیهای غیر پرورشی اسید چرب امگا-۳ خود را بواسطه خوردن جلبکها و پلانکتونها و ماهیهای دیگر بدست میآورند. اگر رژیم غذایی ماهیهای پرورشی حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ نباشد رشد این ماهیها متوقف میشود به همین علت پرورش دهندگان ماهی این ماده مغذی را به غذاهای ماهی میافزایند. از این رو میتوان گفت که ماهیهای پرورشی و دریایی از لحاظ مقدار اسیدهای چرب امگا-۳ تفاوتی با هم ندارند.
بجز گربه ماهیهای پرورشی برای بدست آوردن چربیهای امگا-۳ حتما مجبور نیستید ماهی بخورید. شما میتواند این ماده مغذی را با خوردن مواد غذایی نظیر غلات و حبوبات کامل مانند دانههای سویا (روغن گیری نشده) و دانهها و مغزها بدست آورید. دانههای بذر کتان غنیترین منبع غذایی این مادههای مغذی هستند. جیوه حاصل از آلودگی هوا، بواسطه باران وارد رودخانهها و اقیانوسها شده و بوسیله باکتریها به متیل جیوه تبدیل میشود و ماهیها بواسطه خوردن جلبکها و پلانکتونها این ماده غذایی را دریافت مینمایند. تقریبا بدن تمام ماهیها حاوی متیل جیوه یا Methyl Mercury میباشد که این ماده شیمیایی میتواند منجر به بروز آسیبهای عصبی بخصوص در کودکان گردد. ماهیهای بزرگتر حاوی مقادیر بیشتری از این ماده شیمیایی می باشند.
ماهی را بو کنید :
برای شناختن ماهی تازه، ماهی را بوکنید. ماهی تازه دریایی بوی شبیه آب و گیاهان دریایی دارد و ماهی تازه پرورشی بویی ش آب آکواریوم می دهد. ماهی های مانده و فاسد، بوی تند و ترش، شبیه گندیدگی دارند.
به بدن ماهی توجه کنید :
بدن ماهی تازه سفت صاف است و شل و افتاده نمی شود. پولک های ماهی تازه، کاملا به سطح بدنش چسبیده اند اما ماهی هایی که پولکشان کم وبیش از روی پوست جدا شده اند، تازه نیستند.
پوست ماهی تازه، لیز است. ماهی های مانده و کهنه پوستشان حالت چسبندگی داشته و ترشحات لزج و چسبناکی روی بدنشان وجود دارد. آبشش ماهی تازه قرمز و کمی مرطوب بوده و اگر آبشش خاکستری رنگ و خشک باشد ماهی مانده است.
ماهی را دور از تابش نور خورشید نگهداری کنید:
ماهی هایی را که در خارج از مغازه درون یخدان های پر از یخ نگهداری می شوند، را نخرید. ماهی ها باید درون مغازه و یخچال و دور از تابش نور خورشید نگهداری شود.
ماهی روبیان که به میگو مشهور است، دارای مزاجی گرم و تر است و اگر با روغن نارگیل و پیاز کباب شود, محرک قوای باروری و گرم کننده رحم, مقوی اعصاب, مولد خون و از بین برنده کرم کدو است.
خوردن ماهی، شبها ممنوع است زیرا بدترین زمان خوردن ماهی، در وعده شام است, خوردن ماهی هنگام شب باعث بیماری می شود؛ در وعده شام به دلیل طبیعت سرد شب بهتر است, غذایی با طبع گرم و تر مصرف شود.
اشخاصی که در اثر خوردن ماهی دچار تهوع می شوند، می توانند برای جلوگیری از این حالت از آب "به"، آب زیره یا دم کرده زنجبیل استفاده کنند, گوشت دم و حوالی باله های به سبب حرکت زیاد آن نواحی لطیف تر است.
مداومت در خوردن ماهی در مناطق غیرمعمول سبب ضعف معده و اسباب بیماری برص (پیسی) را فراهم می کند همچنین آشامیدن آب بعد از خوردن ماهی بسیار زیان آور است؛ مصرف ماهی همراه با شیر, ماست و تخم مرغ یا گوشت سایر حیوانات بسیار مضر بوده و موجب بروز بیماری های مزمن می شود.
مصلح ماهی در افراد بلغمی (سرد و تر)، زنجبیل پرورده، گلقند، ترشی کبرو گلپر است؛ گرم مزاجان می توانند ماهی را با کمی سرکه مصرف کنند, ماهی سبب تشنگی می شود, نباید بعد از ورزش سنگین، خشم مفرط و به طور کلی بعد از هر عملی که گرم کننده معده است، غذاهایی که سریع در معده فاسد می شود مانند ماهی مصرف کرد.
گوشت ماهی برای صاحبان مزاج سرد و تر, افراد با غلبه سردی و تری در مغز, کسانی که عصب و معده بلغمی (سرد و تر) دارند مخصوصا در افراد چاق، مضر است.
بهتر است ماهی روی آتش کباب و به صورت تازه مصرف شود, ماهی کبابی بهتر از بریان شده آن در روغن است, زیرا هضم معدی آن راحت تر است, ماهی که همان روز صید شده باشد و بوی بد نیز نداشته باشد بهترین نوع ماهی است چرا که گوشت ماهی لطیف است و سریعاً دچار عفونت و فساد می شود, ماهی سواحل دریا بهتر، نازک تر و لذیذتر از ماهی رودخانه است , ماهی قنات, گودال ها و چشمه های کوچک و زمین های پست و آب های کثیف، بدبو است, مخصوصا اگر راکد باشد.
کباب ماهی تازه سریع الهضم و صالح الکیموس، مرطب و چاق کننده مخصوصا در زنان است, بهتر است اندازه ماهی متوسط باشد و حرکت زیاد و فلس بسیار نیز از نشانه های ماهی خوب است.
ماهی دریا و آب شور، رطوبت کمتری دارد و بعضی انواع ماهی ها نسبت به بعضی از سردی کمتری برخوردارند؛ ماهی نمک سود از هر نوع که باشد گرم و مایل به خشکی است, ماهی نمک سود کهنه، گرم و خشک است اما از نظر غذاییت، غذاییت چندانی ندارد.
واقعیت این است که ماهی غذایی خوشمزه است و پخت و آمادهسازی آن آسان است. به همین دلیل باید ماهی را در رژیم غذایی قرار داد. بهنظر میرسد خوردن یک تا دو بار ماهی در هفته برای رسیدن به فواید بیشمار آن کافی است.
در صورت امکان، بهجای ماهی پرورشی از ماهی آزاد استفاده کنید. ماهیهای آزاد اسید چرب امگا ۳ بیشتری دارند و احتمال آلوده بودن آنها کمتر است. البته گفته میشود حتی مصرف ماهیهای پرورشی هم فواید بیشتری نسبت به خطرات آن دارد. پس همهی انواع ماهی برای شما مناسب هستند و نباید از خواص ماهی غافل شوید.
ما در این مقاله سعی کردیم تا درباره خواص بی نظیر ماهی با شما صحبت کنیم امیدواریم این مطالب به درد شما خورده باشد.
لیست هشتک ها
#فورس_کالا
#Force_Kala
#سلامت_و_زیبایی
#تغذیه_سالم
#سلامت_جسم
#انواع_سبک_تغذیه
#ماهی
#خواص_موجود_در_ماهی
#ویتامین_های_موجود_در_ماهی
#خواص_ماهی
#ماهی_سرخ_کرده
#خواص_بی_نظیر_ماهی
#مواد_معدنی_ماهی
#تاریخچه_ماهی
#طبع_ماهی
#مصلح_ماهی
#ویژگی_ماهی
#فواید_و_خواص_ماهی
#سبزی_پلو_ماهی
نظرات کاربران
- تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.
فرم ارسال نظر
نام و نام خانوادگی | : | |
متن نظر | : | |
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید. | ||