خواص چای سیاه | فورس کالا مگ

سبد خرید شما خالی است.
فروشگاه اینترنتی فورس کالا

خواص چای سیاه

مقدمه

چای سیاه نیز مانند هر خوراکی دیگری فواید و زیان‌هایی دارد. اما از آنجا که طبیعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدام‌نوشیدن آن زیان‌آور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل می‌شوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند.

طبیعت چای، بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی به‌جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانسته‌اند، اصلاً درست نیست. سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.

چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندام‌های بدن می‌شود؛ حرارت غریزی و به‌تبع آن، ارواح و قوای بدن را تقویت می‌کند؛ و به‌خاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده می‌شود، همچنین چای سیاه به‌علت حرارتی که دارد می‌تواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود.

به‌خلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرف‌کردن آثار زیان‌بار غذاهای چرب کمک می‌کند و موجب احساس راحتی در معده می‌شود. همچنین چای به‌خاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافته‌اند، پاک می‌کند و انسدادهای مجاری بدن را باز می‌نماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف می‌کند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک می‌کند.

از دیگر خواص چای سیاه می‌توان به تسکین برخی سردردها، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازی معده و مغز، کاهش بوی بد دهان، کاهش اندوه و افزایش نشاط، رفع برخی از مشکلات ادراری، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.

ارزش غذایی چای سیاه
  • برگ چای، دارای کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، پیگمان‌های فلاونیک، بازهای پوریک، تئوفیلین، ویتامین، کلروفیل، تانن و کافئین است.
  •  کافئین.
  •  تئوفیلین: این ماده ساختاری همچون کافئین دارد که هم در چای سبز و هم سیاه موجود می‌باشد. آثاری مانند شل کردن عضلات نایژه‌های ریه، افزایش جریان خون کلیه‌ها، افزایش انقباض پذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و آثار ضد التهابی دارد.
  •  تانین: یک پلی فنول تلخ مزه است. که اثر آن در بدن آرام بخشی سیستم عصبی مرکزی است.
  •  تیانین: در چای چند آمینواسید وجود دارد اما بیشترین میزان اسید آمینه چای را تیانین تشکیل می‌دهد. عمده طعم چای به خاطر وجود همین ماده است.
  • کاتچین: این ماده بسیار مفید بوده و برای سلامتی بسیار سودمند است. کاتچین در چای سبز و سیاه وجود دارد اما میزان آن در چای سبز بیشتر است. این ماده ضد سرطان است، موجب کاهش کلسترول خون شده و یک آنتی‌بیوتیک و آنتی‌ویروس قوی است و همچنین از افزایش فشارخون و افزایش قند خون جلوگیری می‌کند.
  •  ویتامین‌های E و Cو ویتامین‌های گروه B: ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان قوی است که برای بدن بسیار مفید است. ویتامین C کاهش‌دهنده استرس بوده و علایم سرماخوردگی را کاهش می‌دهد. ویتامین‌های گروه B هم به متابولیسم کربوهیدرات‌ها کمک می‌کند.
  •  فلوراید و فلووانوئید: فلوراید در استحکام دندان و فلووانوئید از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری می‌کند.
  •  همچنین چای حاوی فیبر، کربوهیدرات، لیپید و کاراتنوئید است.
خواص چای سیاه برای سلامتی بدن

چای سیاه برای کاهش فشار خون :

مصرف چای سیاه می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. دانشمندان هلند، آلمان، بریتانیا، و ایتالیا آزمایشی انجام دادند که در آن یک گروه از مردم یک هفته چای سیاه نوشیدند و فشار آن ها بررسی شد. در پایان این آزمایش، تایید شد شرکت کنندگانی که چای سیاه مصرف می کنند فشار خون کمتری نسبت به گروه کنترل دارند.

مصرف چای سیاه برای بهبود مشکلات روانی :

اگر محدوده توجه شما پایین است چای سیاه زیاد بنوشید. چای سیاه محدوده توجه را بالاتر می برد چون ماده موجود در چای عملکرد مغز را بهبود می بخشد.

کمک چای سیاه به کاهش وزن  :

چاقی علت اصلی بیماری های مختلف مثل دیابت، بیماری های قلبی، کلسترول، کلسترول بالا و غیره است. چای سیاه با کاهش التهاب ژن و چربی امعا و احشا کمک می کند. از آنجا که یک دوره طولانی التهاب در بدن می تواند چاقی را تحریک کند ، با نوشیدن چای سیاه می توانید از چاقی ناشی از التهاب جلوگیری کنید.

بهبود سلامت قلب :

قلب یکی از حیاتی ترین اندام ها است و با پمپاژ خون اکسیژن دار ، اکسیژن را به اندام ها و سلول ها می رساند و به از بین بردن دی اکسید کربن از اندام ها و سلول ها کمک می کند. چای سیاه برای بهبود سلامت قلب به ویژه به دلیل حضورفلاون مفید است. دانشمندان یافته اند که نوشیدن بیش از 3 یا برابر 3 فنجان چای سیاه روزانه می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.

کاهش خطر سنگ کلیه با مصرف چای سیاه :

سنگ کلیه بسیار دردناک و شایع است. این امر ناشی از افزایش دفع مواد تشکیل کریستال مانند ادرار، کلسیم و اسید اوره است. خوشبختانه، نوشیدن چای سیاه می تواند خطر تشکیل سنگ کلیه را تا 8 درصد کاهش دهد.

مصرف چای سیاه برای بهداشت دهان :

اگر نمی خواهید مبتلا به کرم خوردگی دندان شوید ، سلامت دهانی بسیار مهم است. علاوه بر پیروی از دستورات دندان پزشکی در مورد نحوه محافظت از دندان ها، مصرف چای سیاه می تواند به محافظت در برابر پلاک دندان پزشکی، کرم خوردگی و پوسیدگی دندان و تازه کردن تنفس کمک کننده باشد . چای سیاه دارای خواص آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی است که از عفونت استافیلو کوکوس جلوگیری می کند . علاوه بر این ، فلورید موجود در چای سیاه مانع از آسیب دندانی می شود.

درمان آسم با مصرف چای :

آسم ناشی از التهاب ، التهاب مجاری تنفسی یا لوله های تنفسی است که تنفس را دشوار می کند. چینی ها بر این باورند که نوشیدن چای سیاه و سبز می تواند به کاهش آسم کمک کند. کافئین موجود در چای می تواند به عملکرد ریه کمک کند.

کمک چای سیاه به درمان اسهال :

نوشیدن چای سیاه می تواند به درمان اسهال کمک کند. چای سیاه می تواند کلسترول را تا 20 درصد کاهش دهد . بنابراین دفعه بعد که معده ناراحتی دارید یک فنجان چای سیاه را برای تسکین سیستم گوارشی در نظر بگیرید.

کاهش ریسک سرطان تخمدان از خواص چای سیاه :

سرطان بیماری مهلکی است که تا به حال جان میلیون ها نفر را گرفته است. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان تخمدان، نوشیدن چای سیاه را آغاز کنید.

کاهش ریسک دیابت از خواص چای سیاه :

بیش از 29 میلیون نفر در آمریکا دیابت دارند و حدود 30 درصد از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 هستند. این اختلال متابولیک حاد باید در مراحل اولیه درمان و یا حتی پیشگیری شود. دانشمندان دریافته اند که نوشیدن چای می تواند به کاهش خطر دیابت نوع 2 کمک کند تا بدن را نسبت به انسلولین حساس تر و از اختلال عملکرد سلول بتا جلوگیری کند.

کاهش کلسترول از خواص چای سیاه :

سبک زندگی و عادات غذایی می تواند میزان کلسترول بد را در خون افزایش دهد. کلسترول LDLیعنی کلسترول بد ) می تواند منجر به تجمع پلاک در دیواره شریانی شود در نتیجه جریان خون منجر به حمله قلبی ، سکته و غیره می شود.

بهبود سلامت استخوان با چای سیاه :

با افزایش سن استخوان ها شروع به تحلیل رفتن می کنند.چای سیاه تراکم استخوانها را حفظ می کند و جایگزینی برای کلسیم است و خطر شکستگی را کاهش می دهد.

کاهش خطر پارکینسون با مصرف چای سیاه :

پارکینسون یک بیماری عصبی کشنده است که بیشتر بر افراد مسن تاثیر می گذارد. اما امروزه نسل جوان به دلیل استرس، سبک زندگی ناسالم، ژن ها و غیره نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و پلی فنول های چای تاثیری منفی بر مغز دارند.

خواص چای سیاه برای پوست صورت

چای سیاه برای جلوگیری از عفونت های پوستی :

پوست بزرگ ترین عضو بدن است و به طور مداوم کار می کند، اما این پوست ظریف به مراقبت مناسب نیاز دارد. بیشتر عفونت های پوستی به خاطر مهاجرت میکروبی است. کاتچین و فلاوئونید موجود در چای می تواند به جلوگیری از عفونت های پوستی کمک کند. بنابراین، اگر مکررا از عفونت های پوستی، جدا از مصرف دارو رنج می برید، ممکن است برای تسریع روند التیام ، چای سیاه بنوشید.

مبارزه با سرطان پوست با چای سیاه :

چای غنی از آنتی اکسیدان ها و موثر در انواع سرطان ها، است چای سیاه می تواند اثربخشی خود را در برابر سرطان پوست نشان دهد.

کاهش لک های پوستی با چای سیاه :

لک های پوستی می تواند اعتماد به نفس شما را بطور جدی کاهش دهد. بهتر است از گیاهان برای درمان لک ها به جای استفاده از مواد شیمیایی سخت و داروهای قوی استفاده کنید. دانشمندان دریافته اند که چای سیاه ، تاثیر سفید کننده ای بر روی گراز آزمایشگاهی دارد. علاوه بر این ، چای سیاه خواص آنتی اکسیدانی دارد که می تواند به از بین بردن سموم که باعث لکه ها می شوند کمک کند. می توانید یک فنجان چای سیاه را بنوشید یا با پنبه تمیز روی لکه ها بزنید تا نتایج مورد نظر را در عرض چند هفته ببینید.

چای سیاه برای محافظت در برابر اشعه یو :

اشعه UV یکی از علل اصلی تجمع رنگدانه ها روی پوست، سرطان پوست و دیگر مشکلات مربوط به پوست است. محققان دریافته اند که نوشیدن چای سیاه می تواند به حفاظت از پوست و بهبود مشکلات پوستی ناشی از اشعه بیش از حد کمک کند . علاوه بر نوشیدن چای سیاه برای جلوگیری از آسیب پوست، می توانید آن را به طور روزانه روی پوست بمالید.

چای سیاه با جلوگیری ازسالخوردگی زودرس :

آنتی اکسیدان ها و پلی فنول ها موجود در چای می توانند پوست را در برابر چروک زودرس حفظ کنند.، دانشمندان دریافتند چای سیاه اصلاح ژن را کاهش می دهد که یک آنزیم معکوس کننده کلاژن را ایجاد می کند. علاوه بر این ، چای سیاه یک عامل ضد چین و چروک در مقایسه با چای های دیگر است.

چای سیاه برای اصلاح و بازسازی پوست :

چگونه پوست بازسازی می شود در این مورد، محققان مالزی پی برده اند که استفاده از عصاره چای سیاه روی پوست زخمی موش آزمایشگاهی به تسریع التیام زخم ها کمک می کند. به علاوه، التهاب کم تر و کلاژن بیشتری ایجاد می کند . لطفا به طور مستقیم چای سیاه را روی پوست نمالید چون هیچ مدرک علمی اثر خود را بر روی زخم های پوست انسان تایید نمی کند. نوشیدن چای سیاه به جای استفاده از آن به طور روزانه بر روی زخم بهتر است.

خواص چای سیاه برای مو

چای سیاه برای درخشندگی مو :

چای سیاه می تواند به موهای مات وکدر درخشندگی بدهد . بعد از شامپو زدن موهایتان با شامپو ملایم از چای سیاه ( دمای اتاق ) برای شست و شوی موی خود استفاده کنید. این کار را چند هفته انجام دهید تا مویتان ملایم تر از قبل شود.

چای سیاه مثل رنگ طبیعی عمل می کند :

رنگ قرمز یا سیاه چای سیاه باعث می شود که این رنگ بسیار عالی به نظر برسد ، به خصوص اگر موی مشکی یا خرمایی داشته باشید. حنا را با چای سیاه مخلوط کنید و همه را روی سر و موها بمالید. آن را 1 تا 2 ساعت بگذارید و سپس آن را با شامپو ملایم بشویید. می توانید نتایج فوری را ببینید.

فواید چای سیاه برای مو :

مقدار بسیار زیاد آنتی اکسیدان ها و کافئین در چای سیاه به نفع سلامتی مو است. چای سیاه رشد مو را بهبود می بخشد و ایجاد رنگ طبیعی و درخشان می کند.

چای سیاه برای جلوگیری از ریزش مو :

نوشیدن چای سیاه می تواند از ریزش مو جلوگیری کند. چای سیاه غنی از آنتی اکسیدان ها است که به کاهش ریزش کمک می کند

چای سیاه برای تحریک رشد مو :

دانشمندان ژاپنی تایید کرده اند که چای سیاه چینی می تواند رشد مو را بعد از 2 هفته استفاده موضعی تحریک کند . بنابراین، برای بهبود رشد مو ، چای سیاه خنک را روی پوست سر بمالید.
خواص درمانی چای

بله، چای نوشیدنی مفیدی برای تصفیه خون از طریق ازدیاد ترشحات کلیوی است، به هضم غذا کمک می‌کند، سبب نشاط، بیداری و مانع خواب آلودگی می‌شود.

چای خواص درمانی زیادی دارد که برخی از آنها را نام می‌بریم:
 

  •  پیشگیری، تسکین علایم و تسریع بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا

 

  •  ضد عفونی کننده و پیشگیری از بوی بد دهان

 

  •  پیشگیری و کاهش اثرهای دیابت نوع دوم

 

  •  کاهش علایم مواد حساسیت زا

 

  •  کاهش علایم عارضه پارکینسون

 

  •  بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کند کردن گسترش عفونت ویروس اچ.آی.وی در بدن

 

  •  حفظ تعادل آب و الکترولیت‌های بدن

 

  •  رفع خستگی و استرس

 

  •  پیشگیری و التیام درد بیماری آرتروز

 

  •  پیشگیری از پوکی استخوان

 

  •  کند کننده روند پیری

 

  • جلوگیری از لخته شدن خون و رسوب چربی در رگ‌های خونی

 

  •  افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن

 

  •  افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن

 

  •  آثار ضد التهابی

 

  •  تصفیه خون و کنترل فشار خون و کلسترول

 

  •  بهبود عملکرد مغز و افزایش هوشیاری
۵ خاصیت عجیب چای سیاه

1. ترمیم بریدگی ها:

چای سیاه حاوی ترکیبی به نام تانین است که جلوی خونریزی زخم ھای و بریدگی ھای باز رو می‌گیرد.

2. از بین بردن بوی بد پا:

استفاده از چای سیاه، یکی از موثرترین راھکارھا برای از بین بردن بوی بد پاست. اسید تانیک موجود در چای سیاه غلیظ، باکتری ھا رو از بین برده و منافذ را مسدود می‌کند و در نتیجه، پا کمتر عرق می‌کند.

3. تقویت سلامتی لثه ھا:

چای سیاه حاوی اسید تانیک است که ورم بافت ھا را کاھش داده و جلوی خونریزی را می‌گیرد.

4. تقویت سیستم ایمنی بدن:

دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که قدرت آنتی اکسیدانی چای سیاه و چای سبز که به مدت 5 دقیقه دم کشیده باشند، از پرآوازه‌ترین میوه ھا و سبزیجات ھم بیشتر است.

5. مبارزه با حساسیت:

چه به محرک ھا در فصل بھار و چه محرک ھای پاییزی حساسیت داشته باشید، می‌توانید از چای سیاه، به دلیل اینکه سرشار از فلاونوئیدھا است، کمک بگیرید.

چطور چای دم کنیم؟

روش دم کردن چای در عطر، طعم و رنگ چای موثر است. طریقه دم کردن چای به روش چینی به این صورت است که آب را در سماور می‌جوشانند به ازای هر فنجان چای، یک قاشق چای خوری چای خشک را در قوری ریخته و کمی‌آب جوش روی آن می‌ریزند. مدت دو دقیقه در کناری گذاشته و پس از دو دقیقه آب آن را خالی می‌کنند. سپس قوری را از آب جوش پر کرده سه تا پنج دقیقه روی سماور می‌گذارند تا دم بکشد، با این کار چای مقدار زیادی از عناصر مضر خود را از دست می‌ دهد.

چگونگی دم کردن چای سیاه: آب را به درجه جوش رسانده (100 درجه سانتی گراد) سپس روی چای می‌ریزیم. زمان دم کشیدن نباید کمتر از 30 ثانیه و طولانی تر از پنج دقیقه شود. زیرا پس از آن تانین چای به تدریج آزاد شده و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را نیز تلخ می‌ کند.

 

اثرات جانبی چای سیاه

مصرف زیاد چای سیاه برای افرادی که بیش از ۳-۵ فنجان در روز می‌ نوشند، ممکن است عوارض جانبی زیادی داشته باشد که شامل موارد زیر است:
 

  •  مصرف بیش از حد کافئین
  •  تکرر ادرار
  •  کمبود آهن
  • بواسیر
  •  اسیدیته، استفراغ، ضربان قلب نامنظم و سوزش قلب
  •  بی خوابی، مشکلات خواب و بی قراری
  •  عصبی بودن، اضطراب، لرزش و تسریع روند تنفس


عوارض جانبی دیگر شامل :
 

  •  سردرد : اگر به چای معتاد باشید، عدم نوشیدن آن حتی یک بار در روز ممکن است باعث سرگیجه، احساس صدای زنگ در گوش و سردرد شود.

 

  •  گلوکوم : کافئین موجود در چای سیاه باعث افزایش فشار داخل چشم می‌شود که ممکن است باعث ایجاد گلوکوم شود.

 

  •  سقط جنین : به خانم‌های باردار توصیه می‌شود قبل از افزودن چای سیاه به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنند، زیرا این امر می‌تواند باعث سقط جنین یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد شود.

 

  • دارو : اگر دارو یا مکمل‌هایی مانند کلسیم و منیزیم مصرف می‌کنید از نوشیدن چای سیاه خودداری کنید.
مضرات چای سیاه در طب سنتی

باید دانست مانند هر گیاه دیگری، چای نیز اگر به‌جا و درست استفاده نشود، می‌تواند موجب بروز عوارضی شود که از جمله احساس ترشی در دهان، سردرد، دامن‌زدن به گرمی و خشکی بدن در برخی افراد، بی‌خوابی و… را می‌توان ذکر کرد.

احمدرضا درستی مطلق، متخصص تغذیه، درباره مضرات چای سیاه چنین می گوید: « از دید علمی چای چند مزیت دارد و یکی از مزیت‌های آن این است که یک لیوان چای، فلوئور مورد نیاز یک فرد را در طول روز تأمین می‌کند و مصرف ۳ لیوان چای در روز مانعی ندارد.

اگر بیش از ۵ لیوان چای سیاه در روز مصرف شود، به بدن ضرر می‌رساند و موجب افزایش فلوئور بدن و بروز فلوئوریست در بدن و بروز نقاط قهوه‌ای رنگ بر روی دندان می‌شود، دندان‌ها را از بین می‌برد و استخوان را نیز پوک می‌کند.

چای را باید با فاصله نیم ساعت بعد از غذا مصرف کرد به دلیل اینکه از جذب آهن در بدن پیشگیری می‌کند؛ به همین دلیل توصیه می‌شود که چای را همراه با غذا مصرف نشود.

چای سرشار از آنتی اکسیدان است و زمانی که حرارت می‌بیند و دم می‌کشد، تغییراتی را از خود نشان می‌دهد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در چای بر اثر حرارت طولانی مدت از بین می‌روند و ارزش غذایی خود را از دست می‌دهد. بهتر است که چای را بعد از غذا و با فاصله ۲ ساعت مصرف کرد به دلیل اینکه مصرف چای بعد از غذا، تمام آهن غذا را از بین می‌برد و مانع جذب آن در بدن می‌شود.»

محمد صالحی سورمقی استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می‌گوید: « افراد روزانه به یک‌هزار و ۵۰۰ میلی گرم کافئین نیاز دارند که این مقدار ضرری برای بدن ایجاد نمی‌کند ولی متخصصان توصیه می‌کنند که افراد روزانه یک‌هزار میلی گرم کافئین مصرف کنند؛ به طور معمول یک لیوان نوشابه کولا ۷۰ میلی گرم کافئین دارد و یک لیوان چای ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد که مصرف روزانه ۱۰ لیوان چای مشکلی ایجاد نمی‌کند.

زنان حامله در دوران بارداری خود به ۳۵۰ میلی گرم کافئین احتیاج دارند و به دلیل اینکه کافئین موجب تحریک می‌شود، زنان باردار می‌توانند روزانه ۳ لیوان چای مصرف کنند.

به دلیل اینکه مردم تمام دنیا از این نوشیدنی استفاده می‌کنند، تحقیقات فراوانی در این خصوص صورت گرفته و در هیچ مقاله معتبری سرطان‌زایی و مضرات چای مطرح نشده است.»

نظرات کاربران

  • تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

فرم ارسال نظر

نام و نام خانوادگی :
متن نظر :
CAPTCHA Image
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید.