خواص نوشیدن دمنوش ها | فورس کالا مگ

سبد خرید شما خالی است.
فروشگاه اینترنتی فورس کالا

خواص نوشیدن دمنوش ها

دمنوش ها

دمنوش های گیاهی علاوه‌ بر طعم‌های منحصربه‌ فردشان، فواید بی‌ شماری نیز برای سلامتی دارند. در حقیقت دمنوش های گیاهی صدها سال است که به‌عنوان داروهای طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها و دردها استفاده می‌شوند.

امروزه بسیاری از متخصصان تغذیه و همچنین بسیاری از پزشکان ، استفاده از مواد گیاهی را به مواد شیمیایی ترجیح می دهند. یکی از مواد غذایی که می تواند باعث بهبود بسیاری از بیماری های شما شود ، استفاده از انواع مختلف دمنوش ها است.

بسیاری از متخصصان و درمانگران طب سنتی ایران نوشیدن دمنوش ها یا چای های گیاهی را بهترین و ساده ترین راه برای تسکین دردهای عمومی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها می دانند. خوشبختانه امروزه انواع چای های گیاهی و ارگانیک حتی tea bag یا چای کیسه ای مانند چای کیسه ای نعناع، چای قرمز، چای ترش و دمنوش بابونه در سوپرمارکت ها و مراکز فروش مواد غذایی قابل تهیه است.

جالب است بدانید که علم مدرن برخی از موارد استفاده‌ی دمنوش های گیاهی در گذشته را تأیید می‌کند و فواید جدیدی هم برای این دمنوش‌ ها یافته است. در ادامه، مطالبی درباره‌ی تعدادی از دمنوش های گیاهی را برای‌ تان گردآوری کرده‌ایم که امتحان کردن‌شان خالی از لطف نیست.

دمنوش های گیاهی مفید و معجزه گری که به سادگی می توان در خانه آنها را تهیه کرد و از نوشیدن آنها و خواص بی شمارشان لذت برد. دمنوش ها یا همان چای گیاهی با گل ها، برگ ها، دانه ها، ریشه ها، ساقه ها و گلبرگ های بسیاری از گیاهان تهیه می شود.

انواع مختلف چای و دم نوش های گیاهی در صدها نوع مختلف ظاهر می شوند، برخی موارد رایج و برخی دیگر مبهم ترند، و بسته به ناحیه زندگی شما، انواع مختلفی از آنها در دسترستان خواهند بود.فواید سلامتی هر نوع چای گیاهی به ترکیب بندی آن بستگی دارد که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.

انواع دمنوش ها

بیش از صد نوع دم نوش گیاهی یافت شده که از انواع مختلفی از چای های گیاهی استفاده می شود، اما برخی از معروف ترین آن ها به همراه برخی از مزایای مهم آن ها در متن زیر لیست شده اند. 

دمنوش بابونه :

دمنوش یا چای بابونه به سبب خواص آرامش‌بخش خود شناخته شده است و به درمان بی خوابی و داشتن خواب راحت کمک می‌ کند. در دو پژوهش، تأثیرات دمنوش بابونه بر اختلالات خواب، بررسی شده‌اند. در یکی از این پژوهش‌ ها ۸۰ زن که به‌ تازگی وضع‌حمل کرده بودند، برای دو هفته دمنوش بابونه نوشیدند. پس از دو هفته، کیفیت خواب تمامی آنها بهبود یافت و علائم افسردگی کمتری از خود بروز می‌دادند. (اکثر مادران مدتی بعد از وضع‌حمل، دچار افسردگی پس از زایمان می‌ شوند.)

در یکی دیگر از این پژوهش‌ها، ۳۴ بیمار که بی‌ خوابی داشتند، دوبار در روز عصاره‌ ی بابونه را دریافت کردند. بهبود های شاخصی در از خواب‌ برخاستن‌ های شبانه، زمان به‌خواب‌رفتن و عملکرد روزانه‌ی آنها در زمان بیداری مشاهده شد.

بابونه فقط به‌عنوان دمنوشی خواب‌آور کاربرد ندارد. این ماده خواص آنتی‌ باکتریال و ضد التهاب دارد و می‌ تواند از کبد محافظت کند. شواهد اولیه‌ی پژوهش‌هایی که روی موش‌ها انجام شده است، نشان می‌دهد بابونه ممکن است در درمان اسهال و درمان زخم معده مفید باشد. پژوهش دیگری به این نتیجه رسیده است که بابونه در بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی مؤثر است. پژوهش دیگری نشان داد که بابونه باعث بهبود سطح چربی خون، سطح گلوکز خون و انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2  می‌ شود.

هنوز به پژوهش‌ های بیشتری احتیاج داریم تا این تأثیرات تأیید شوند، اما شواهد اولیه حاکی از این هستند که دمنوش بابونه فواید بسیاری برای سلامتی دارد.

خلاصه: بابونه به‌خاطرِ خواص آرامش‌بخش خود مشهور است و شواهد اولیه این ویژگی را تأیید می‌ کنند. این دارو به بهبود سندرم پیش از قاعدگی، سطح چربی، قند خون و انسولین کمک می‌ کند.

دمنوش نعناع

دمنوش نعناع یکی از محبوب‌ ترین دمنوش‌ ها در سراسر جهان است. این دمنوش بیشتر به سبب اثرش بر سلامت دستگاه گوارش محبوبیت دارد، اما خواص آنتی‌ اکسیدانی، ضد سرطانی، ضد باکتریایی و ضد ویروسی هم دارد.

بیشتر این اثرات در انسان‌ ها مطالعه نشده است، بنابراین فواید آن برای سلامتی اثبات نشده است. بااین‌حال، چندین بررسی اثرات مفید نعناع بر سلامتی دستگاه گوارش را تأیید کرد‌ه‌اند.

چندین بررسی نشان دادند که روغن نعناع، در ترکیب با دیگر گیاهان، می‌تواند در درمان حالت تهوع ، سوء هاضمه و درد های شکمی مؤثر باشد. شواهدی هم وجود دارند که نشان داده‌اند روغن نعناع می‌ تواند اسپاسم‌ های روده، مری و کولون را رفع کند و در درمان علائم سندروم روده تحریک پذیر مؤثر باشد. بنابراین وقتی ناراحتی‌ های گوارشی، اسپاسم های عضلانی ، حالت تهوع یا سوءهاضمه را تجربه می‌ کنید، دمنوش نعناع درمانی طبیعی و عالی برای شما محسوب می‌ شود.

خلاصه: دمنوش نعناع به‌صورت سنتی برای درمان ناراحتی‌ های گوارشی به‌ کار می‌ رود. مطالعات نشان داده‌اند که روغن نعناع می تواند به کاهش معده درد ، حالت تهوع و اسپاسم کمک کند.

مضرات چای نعناع

– اگر مشکلات گوارشی  دارید که مربوط به بیماری ریفلاکس معده است، نوشیدن چای نعناع می تواند این وضعیت را بدتر کند. هرگز سعی نکنید درمان خودسرانه ای داشته و بدون مشورت با پزشک، خود را درمان کنید.

– اگر سنگ های صفراوی داشته و یا در حال حاضر از آن رنج می برید، چای نعناع می تواند آن را تشدید کند.

– مصرف چای نعناع برای کودکان و نوزادان مناسب نیست ، زیرا در واقع می تواند باعث ایجاد اسپاسم در آن ها شود. مقادیر زیادی چای نعناع در دوران بارداری نیز می تواند گاه باعث سقط جنین شود.

– برخی از داروهای تجویزی می توانند با چای نعناع تداخل داشته و باعث می شود که داروها موثر و کارآمد نباشند.

– همان طور که FDA تولید چای گیاهی را کنترل نمی کند، احتمال آلودگی به ویژه در مورد آفت کش ها وجود دارد.

_ همیشه مطمئن شوید که چای و نعنا را از یک منبع معتبر خریداری کنید. چای نعناع مانند هر گیاه دیگری باید به طور متعادل مصرف شده و بهتر است که از مصرف بیش از اندازه آن خودداری کنید.

دمنوش زنجبیل

دمنوش زنجبیل تند، طعم‌ دار و حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی و ضد بیماری است. دمنوش زنجبیل به مبارزه با التهاب کمک می‌ کند (زنجبیل یکی از خوراکی های ضد التهاب  است) و در تقویت سیستم ایمنی بدن تأثیرگذار است، اما بیشتر به سبب تأثیرش بر کاهش حالت تهوع شناخته شده است. مطالعات نشان داده‌اند که زنجبیل بر کاهش حالت تهوع، به‌خصوص در دوران اولیه‌ی بارداری مؤثر است (حالت تهوع صبحگاهی یکی از علائم بارداری است و در هفته‌ های ابتدایی بارداری مشاهده می‌ شود)، اما می‌ تواند حالت تهوعِ ناشی از درمان سرطان و حرکت وسایل نقلیه را هم کاهش بدهد.

شواهد نشان داده‌اند که زنجبیل می‌تواند از زخم معده پیشگیری کند و سوءهاضمه یا یبوست را بهبود بدهد. زنجبیل «دیسمِنوره» یا دردهای دوره‌ی قاعدگی را هم تسکین می‌ دهد. دو پژوهش نشان داده‌اند که زنجبیل به‌اندازه‌ی داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن در کاهش درد های دوره‌ی قاعدگی مؤثر است. برخی پژوهش‌ها نشان دادند که زنجبیل برای افراد مبتلا به دیابت مفید است؛ البته نتایج این پژوهش‌ها به‌طور کامل ثابت نشده است. همچنین این پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مکمل های غذایی زنجبیل به کنترل قند خون  و کنترل چربی خون کمک می‌ کند.

خواص دمنوش زنجبیل

  • زنجبیل فواید زیادی برای دستگاه گوارش دارد. زنجبیل پاک‌کننده قوی کولون و از بین برنده گاز‌های آن است. همچنین باعث افزایش آب و حرکات روده می‌شود. همه این خواص باعث راحت‌تر هضم شدن غذا می‌شود.
  • خواص ضد ویروسی، ضد قارچی و ضد عفونی زنجفیل می‌تواند در پیشگیری و درمان سرفه و عطسه کمک کند. بنابراین در مواقع سرماخوردگی یک فنجان چای داغ زنجبیل همراه با آبلیمو و عسل می‌تواند حالتان را جا بیاورد.
  • اگر معده درد دارید، زنجبیل برای شما مفید است. چون این گیاه خواص ضد درد و آرام بخش است که برای درمان درد‌های شدید معده مانند دیسپپسی یا کولیک و اسهال استفاده می‌شود.
  • اگر کلسترول بد خون بالا باشد، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی افزایش پیدا می‌کند. غذایی که روزانه می‌خورید تاثیر زیادی روی میزان کلسترول بد خون دارد. بر اساس مطالعات مصرف ۳ گرم پودر زنجبیل تاثیر چشمگیری روی کاهش میزان کلسترول دارد.
  • زنجبیل با کاهش درد و التهاب در رگ‌های خونی به تسکین میگرن کمک می‌کند. استفاده موضعی از این گیاه رقیق شده روی پیشانی دردهای شدید میگرنی را بهبود می‌بخشد.
  • یکی از خواص زنجبیل درمان درد‌های قاعدگی است. بر اساس مطالعات مصرف روزانه یک گرم زنجبیل در روز‌های اول قاعدگی به اندازه مفنامیک‌اسید و ایبوپروفن موفق عمل می‌کند.
  • زنجبیل به طور قابل توجهی قند خون را کاهش می‌دهد. بر اساس مطالعات مصرف روزانه ۲ گرم پودر زنجبیل قند ناشتا را تا ۱۲ درصد کاهش می‌دهد.
  • زنجبیل یک ضدالتهاب قوی است که به آرام شدن پوست آسیب دیده کمک می‌کند. از طرفی آنتی‌اکسیدان‌های فوق‌العاده موجود در زنجبیل از بین برنده جای زخم و لکه‌های ناشی از بالا رفتن سن است.
  • استرس‌های اکسیداتیو و التهابات مزمن، بیماری‌هایی مثل آلزایمر و پارکینسون را به همراه دارد. زنجبیل به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی قوی نقش مهمی در حفظ سلامت مغز و پیشگیری از بیماری‌های مغزی ایفا می‌کند.
  • زنجفیل در کاهش وزن مثل معجزه عمل می‌کند. دمنوش زنجبیل هضم را بهبود بخشیده، اشتها را کاهش داده و به کاهش قند و چربی خون کمک می‌کند که همگی از عوامل موثر در پیشگیری از چاقی است.
دمنوش چای ترش

چای ترش از گل‌های رنگارنگ گیاه هیبیسکوس (hibiscus) به‌دست می‌آید و رنگ و طعم خاصی دارد. رنگ این گل‌ها قرمز و صورتی و طعم‌شان ترش است. می‌توانید دمنوش چای ترش را داغ یا سرد میل کنید. چای ترش برای سلامتی هم فوایدی دارد. به‌عنوان مثال، چای ترش خواص ضدویروسی دارد و مطالعات نشان داده‌اند که عصاره‌ی آن برای مبارزه با گونه‌های مختلف آنفولانزای مرغی بسیار مؤثر است. اما تاکنون اثبات نشده است که نوشیدن دمنوش چای ترش بتواند در مبارزه با ویروس‌هایی مانند آنفولانزا به افراد کمک کند.

برخی از پژوهش‌ها اثر چای ترش بر سطوح بالای چربی خون را بررسی کرده‌اند. محققان در تعدادی از این پژوهش‌ها دریافتند که چای ترش بر سطح چربی خون مؤثر است، اما یکی از پژوهش‌های گسترده‌تر نشان داد که چای ترش هیچ اثر شاخصی بر سطح چربی خون ندارد.

نشان داده شده است که دمنوش چای ترش، اثر مثبتی بر کنترل فشار خون بالا دارد. در حقیقت بسیاری از پژوهش‌ها نشان داده‌اند که چای ترش یکی از خوراکی های کاهش دهنده فشار خون است، اما تعداد زیادی از این پژوهش‌ ها کیفیت چندانی نداشته‌اند.

در پژوهش دیگری مصرف عصاره‌ی چای ترش به‌مدت ۶ هفته، «استرس اکسیداتیو» بازیکنان فوتبال مرد را به‌نحو شاخصی کاهش داده بود. (استرس اکسیداتیو به معنی غلبه‌ی رادیکال‌های آزاد بر دفاع آنتی‌اکسیدانی بدن است.)

توجه داشته باشید که در صورت مصرف هیدروکلروتیازید (یکی از داروهای ادرارآور)، از مصرف چای ترش اجتناب کنید چراکه این دو با هم تداخل دارند. چای ترش مدت زمان اثر آسپرین را هم کوتاه می‌ کند بنابراین بهتر است که آنها را با فاصله‌ی زمانی ۳ تا ۴ ساعت مصرف کنید.

فواید مصرف چای ترش

 

  • برای افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مفید است.

 

  •  تقویت‌کننده سیستم ایمنی است؛ این چای غنی از ویتامین C می‌باشد که در برابر عفونت و سرماخوردگی مقاومت ایجاد می‌کند.

 

  •  فشارخون را کاهش داده که این تأثیر ناشی از عملکرد آنتوسیانین‌ها، پلی‌فنول‌ها و اسید هیبیسکوس می‌باشد.

 

  • به دلیل غنی بودن از آنتی‌اکسیدان‌ها، با حذف رادیکال‌های آزاد به حفاظت از سلول‌های بدن کمک می‌کند.

 

  • بهبود پروفایل لیپیدی به علت داشتن موسیــلاژ، پکتین، آنتـــوسیانین، پلی‌فنــل‌ها، اسیــدهیبیسکوس  و اسیدسیتریک (از اثرات آنتی‌اکسیدانی آنتوسیانین‌ها مهار اکسیداسیون LDL  کلسترول می‌باشد که مانع تصلب شرایین می‌شود).
  •  در افراد دیابتی اثر هیپوگلایسمیک دارد.
     
دمنوش گل محمدی

چای یا دمنوش گل محمدی یک نوشیدنی معطر و فوق العاده با خواص مثال زدنی و پرخاصیت برای آن هایی است که علاقه مند به نوشیدنی های گرم هستند. شما می توانید از این گلبرگ های خوش رنگ و معطر چای تهیه کرده و یک نوشیدنی بومی و آرام بخش تهیه کنید. این گیاه معطر دارای قند، تانن، اسید گالیک، اسانس، مواد پکتینی و ماده رنگی است. کاسبرگ رز وحشی یکی از منابع سرشار ویتامین C در قلمرو گیاهان شناخته می شود. کاسبرگ رز همچنین غنی از ویتامین های A، B و K است. در گذشته از کاسبرگ رز شربتی تهیه می شد که در زمان جنگ جیره بندی می گردید و برای افزایش مقاومت بدن کودکان در برابر عفونت ها و درمان سرماخوردگی معمولی به آن ها خورانده می شد.

فواید دمنوش  گل محمدی

جالب است که بدانید گل سرخ در عین قابض بودن (ضد اسهال)، خاصیت مسهلی و نرم کنندگی نیز دارد. این گیاه برطرف کننده نفخ معده است. گلبرگ‌های گل سرخ دارای اثر قابض ملایم است و امتیاز آن نسبت به سایر داروهای مشابه بوی ملایم و معطر آن است و در مصارف داخلی می‌توان از آن در درمان بیماری‌هایی چون اسهال‌های مزمن، اخلاط خونی و غیره استفاده کرد. انواع رز با عفونت‌های دستگاه گوارش مبارزه می‌کند و خوردن آن‌ها موجب می‌شود پس از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک در میزان باکتری‌های بی ضرر و مفید موجود در دستگاه گوارش تعادل برقرار شود.
گل سرخ تقویت کننده و برطرف کننده تپش شدید قلب است. چکیده یا عصاره گل سرخ به عنوان آرام بخش قلب و مفرح اعصاب شناخته شده و در شربت‌ها و غذاها کاربرد دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده روغن گل سرخ ضدافسردگی و شادی آور است.
رز موجب افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری‌ها شده و ریه‌ها را تقویت می‌کند از این رو برای افرادی که بدنی ضعیف دارند و از مصونیت کمی برخوردارند مفید است. چای گلبرگ رز عوارض و نشانه‌های سرماخوردگی، آنفلوآنزا، زکام و گرفتگی‌های برونشی را از بدن دور می‌کند.
عسل آمیخته به گل سرخ از دیرباز به عنوان داروی آنژین به کار می‌رفته است.
میوه گل سرخ به عنوان منبع مهم تأمین ویتامین C ارزش زیادی دارد و در تولید چای، شربت و نوشابه‌های میوه‌ای کاربرد دارد.
گل سرخ در عین قابض بودن (ضد اسهال)، خاصیت مسهلی و نرم کنندگی نیز دارد.
این گیاه برطرف کننده نفخ معده است. گلبرگ‌های گل سرخ دارای اثر قابض ملایم است و امتیاز آن نسبت به سایر داروهای مشابه بوی ملایم و معطر آن است
از برگ‌های گل سرخ، بیشتر در استعمال خارجی و از دم کرده آن برای غرغره و شستشوی زخم‌ها استفاده می‌شود، زیرا در التیام زخم‌ها، خون‌ریزی‌ها و ترشح مواد مخاطی موثر است. غرغره کردن دم کرده آن گلو درد را برطرف می‌کند.

دمنوش آویشن

آویشن گیاهی است از خانواده نعناع که احتمالاً شما از آن به عنوان ادویه استفاده می کنید. اما آویشن بسیار بیشتر از یک ادویه است. دامنه استفاده از آویشن چشمگیر است و بیش از 400 زیرگونه دارد. آویشن به دلیل طعم و مزه متمایز ، تا به امروز جزء اصلی آشپزی ها بوده است. اما آویشن همچنین به دلیل دارا بودن توانایی کمک به درمان آکنه و فشار خون بالا ، به سرعت به شهرت خود رسیده است.

فواید دمنوش آویشن

  • اگر هر صبح، یک فنجان چای آویشن بنوشید پس از مدت کوتاهی شاهد اثرات شگفت‌انگیز آن خواهید بود.
  • آویشن، گیاهی است، دارای رایحه تند و دلپذیر که به نحو شگفت‌انگیزی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها بکار می‌رود.
  • آویشن برای تسکین دردهای عادت ماهانه و افزایش ادرار و روند زایمان و نیز پیشگیری از سقط جنین کمک شایانی می‌کند و برای تسکین اعصاب، ‌اثر شگفت‌انگیزی دارد.
  • این گیاه، در واقع کل اعضای بدن را می‌شوید و پاک می‌کند.
  • اگرهرصبح یک فنجان چای آویشن بنوشید خیلی زود شاهد اثرات مثبت آن شامل راحتی بسیار در ناحیه شکم و سرفه نکردن بهنگام صبح و احساس سرزندگی و نیز بسیاری موارد دیگر  خواهید بود.
  • آویشن برای جلوگیری از ریزش مو نیز موثر است. ۲۰ گرم اویشن را در یک لیتر آب جوشانده شود و هرچند روز یک بار به سر مالیده شود. ضمناً در خوردن آویشن نباید زیاده روی کرد زیرا باعث بروز البومین در ادرار می‌شود.
  • آویشن عامل تصفیه کننده خوبی بوده و در درمان بی‌خوابی و امراض جهاز هاضمه مفید است. اگر ۵ تا ۱۰ گرم اویشن را در یک لیتر آبجوش دم کرده و با کمی عسل به بیماران مبتلا به تنگی نفس و کلیه و مثانه و درد مفاصل و سیاتیک و خونریزیهای رحم و ترشحات غیر طبیعی زنان بدهید در دفع بیماری آنها موثر واقع خواهد شد.
  • در التهاب حنجره و لوزهها و برای درمان آفت به صورت غرغره کردن استفاده شود. برای این منظور، یک استکان از پودر گیاه را در چهار استکان آب جوش آهسته به مدت ۲۰ دقیقه جوشانیده و پس از صاف کردن، برای شست‌وشوی دهان استفاده شود.
دمنوش مریم‌ گلی

مریم گلی گیاهی از خانواده‌ی نعناعیان است. این گیاه چندساله اثرات شگفت‌انگیزی بر سلامتی انسان دارد. نام علمی مریم گلی Salvia officinalis است. مریم گلی ارتباط نزدیکی با رزماری دارد و معمولا این دو گیاه «گیاهان خواهر» درنظر گرفته می‌ شوند. درواقع بسیاری از مزیت‌های سلامتی و خواص مریم گلی به دلیل وجود رزمارینیک اسید موجود در آن است. رزمارینیک اسید، ترکیبی آلی در رزماری است که آن را به گیاهی قدرتمند و مفید تبدیل می‌کند. البته مریم گلی تفاوت‌هایی با رزماری دارد و درواقع بوته‌ای همیشهسبز با ساقه‌های چوبی و گل‌های آبی یا بنفش است که در منطقه‌ی مدیترانه یافت می‌شود.

دمنوش مریم‌گلی به‌خاطرِ خواص دارویی خود شناخته شده است. پژوهش‌های علمی برخی از خواص دارویی این گیاه مخصوصا خواص مربوط به سلامت مغز را تأیید کرده‌اند.

تعدادی از آزمایش‌ هایی که روی انسان‌ها و حیوانات انجام شده است، نشان داده‌اند که مریم‌گلی برای بهبود عملکرد شناختی و مبارزه با پلاک‌های مربوط به بیماری آلزایمر مفید است. در حقیقت، در دو پژوهش از قطره‌های خوراکی مریم‌گلی و روغن آن استفاده و بهبودهایی در عملکرد شناختی مبتلایان به بیماری آلزایمر مشاهده شد، اما این پژوهش‌ها محدودیت‌هایی داشتند.

مریم‌گلی مزایای زیادی برای عملکرد شناختی بزرگسالان سالم نیز دارد. تعدادی از پژوهش‌ها دریافتند که خلق‌و‌خو، عملکرد ذهنی و حافظه‌ی بزرگسالان پس از دریافت چندین نوع عصاره‌ی مریم‌گلی بهبود پیدا می‌کند. علاوه بر این، یک مطالعه‌ی کوچک انسانی دریافت که دمنوش مریم‌گلی سطح چربی خون را بهبود می‌بخشد. مطالعه‌ی دیگری که در موش‌ها انجام شد، نشان داد که دمنوش مریم‌ گلی برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ مفید است.

به نظر می‌ رسد که دمنوش مریم‌ گلی انتخاب سالمی است. دمنوش مریم‌ گلی برای سلامت عملکرد شناختی مغز و سلامت قلب و روده‌ی بزرگ مفید است. برای تأیید این خواص و کشف خواص بیشتر، به پژوهش‌ های بیشتری نیاز است.

عوارض جانبی مریم گلی

مریم گلی معمولا در آشپزی استفاده می‌ شود و این مسئله باعث می‌ شود که فکر کنید کاملا بی‌ ضرر است. البته اگر به مقادیر توصیه‌ شده در دستورهای آشپزی از مریم گلی استفاده شود، به‌طور کلی عارضه‌ای ایجاد نمی‌ کند. ولی باید توجه داشته باشید که مریم گلی حاوی توژون و کافور است. توژون و کافور عطرهای گیاهی و روغنی‌ای هستند که اگر در مقادیر بالا و به‌صورت خوراکی مصرف شوند، به‌طور بالقوه خطرناک هستند و عوارض جانبی جدی مانند تشنج و آسیب به اندام‌ها را به‌دنبال دارند.

مصرف ۳ تا ۶ فنجان چای مریم گلی در روز مشکلی ایجاد نمی‌ کند و موجب نمی‌شود که به آستانه‌ی سمّی شدن برسیم. ولی مطالعه‌ی دیگری نشان می‌دهد که مصرف روزانه‌ی چای مریم گلی باید کمتر از این مقدار باشد.

زنان باردار نباید از مریم گلی بیش از مقادیر معمول مورد استفاده در آشپزی استفاده کنند. زیرا مصرف بالای توژون موجب انقباضات رحمی می‌ شود.

گرچه گاهی به مادران شیردهی که با تولید بیش‌از حد شیر روبه‌رو هستند (یا مادرانی که قصد دارند کودک خود را از شیر بگیرند) توصیه می‌شود که برای کاهش تولید شیر خود از چای مریم گلی استفاده کنند، زنان شیرده باید پیش از مصرف چای مریم گلی (به دلیل توژون موجود در آن) با پزشک خود مشورت کنند.

عوارض جانبی مریم گلی شامل مشکلات خفیف گوارشی، جوش های پوستی ، فشارخون بالا یا پایین (بسته به نوع مریم گلی استفاده شده) و پایین آوردن سطح قندخون در افراد مبتلا به دیابت است. این نگرانی نیز وجود دارد که ممکن است برخی از انواع مریم گلی مانند مریم گلی اسپانیایی اثراتی شبیه استروژن داشته باشند. بنابراین افرادی که مشکلات هورمونی دارند، نباید مریم گلی مصرف کنند. مریم گلی در مقادیر زیاد می‌تواند با داروهای مختلفی مانند آرام‌بخش‌ها، داروهای ضدتشنج و داروهای دیابت تداخل پیدا کند.

دمنوش بادرنجبویه

دمنوش بادرنجبویه طعم ملایم و لیمومانندی دارد. خواص دمنوش بادرنجبویه برای سلامتی مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه‌ای کوچک، ۲۸ نفر به‌مدت ۶ هفته دمنوش بادرنجبویه نوشیدند. پس از ۶ هفته، قابلیت ارتجاعی رگ‌های خونی این افراد افزایش پیدا کرده بود. سفتی رگ‌های خونی عامل خطرناکی برای بیماری‌های قلبی، سکته مغزی  و زوال عقل محسوب می‌شود. در همین پژوهش، افرادی که دمنوش بادرنجبویه می‌نوشیدند، الاستیسیته‌ی پوست‌شان بهبود یافت. الاستیسیته‌ی پوست با افزایش سن کاهش می‌یابد. بااین‌حال، این پژوهش کیفیت چندانی نداشت.

در پژوهش کوچک دیگری، کارمندان بخش رادیولوژی مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش مشخص شد که نوشیدن روزانه دو فنجان دمنوش بادرنجبویه به‌مدت یک ماه، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان طبیعی بدن را افزایش می‌دهد که این امر از آسیب اکسیدی به سلول‌های بدن و DNA جلوگیری می‌کند. درنتیجه شرکت‌کنندگان در این پژوهش، نشانه‌های بهبود آسیب‌های واردشده به لیپید و DNA را نشان دادند.

شواهد اولیه نشان داده‌اند که بادرنجبویه می‌تواند سطح بالای چربی خون را بهبود بدهد. تعداد دیگری از پژوهش‌ها نشان داده‌اند که بادرنجبویه بر بهبود خلق‌وخو و عملکرد ذهنی مؤثر است.

دو پژوهش دیگر با حضور ۲۰ داوطلب، اثر مصرف دُزهای مختلفی از عصاره‌ی بادرنجبویه را بررسی کردند. آنها بهبود آرامش و بهبود حافظه در داوطلبان را گزارش کردند.

پژوهش کوچک دیگری دریافت که دمنوش بادرنجبویه منجر به کاهش استرس  می‌ شود و مهارت‌های پردازشی ریاضی را بهبود می‌دهد. درنهایت، در پژوهش دیگری مشخص شد که بادرنجبویه ضربان قلب و اظطراب  را کاهش می‌ دهد.

بادرنجبویه خواص زیادی برای سلامتی دارد و برای پیوستن به سبد گیاهان دارویی‌تان، گزینه‌ی مناسبی است.

دمنوش رویبوس

رویبوس گیاهی است از آفریقای جنوبی که از برگ‌های گیاه رویبوس یا بوته‌ی قرمز به‌دست می‌آید. مردم آفریقای جنوبی از زمان‌های قدیم از این گیاه برای مصارف دارویی استفاده کرده‌اند، اما تاکنون پژوهش‌های علمی اندکی روی این گیاه انجام شده است.

چند مطالعه روی موارد حیوانی و انسانی انجام شده است، اما این پژوهش‌ها نتوانسته‌اند تأثیر این گیاه بر آلرژی یا سنگ کلیه را اثبات کنند. بااین‌حال، یکی از این پژوهش‌ها نشان داده است که دمنوش رویبوس می‌تواند بر سلامت استخوان ها تأثیر داشته باشد. یکی دیگر از این پژوهش‌ها نشان داده است که دمنوش رویبوس در کنار چای سبز و چای سیاه می‌تواند سلول‌های درگیر در رشد و تراکم استخوان‌ها را تحریک کند. همین پژوهش دریافت که این دمنوش‌ ها، نشانگان التهاب و مسمومیت سلولی را کاهش داده‌اند. پژوهشگران پیشنهاد داده‌اند که احتمالا به همین دلیل نوشیدن دمنوش رویبوس با تراکم استخوانی بالاتر مرتبط است.

علاوه بر این، شواهد اولیه نشان داده‌اند که دمنوش رویبوس به پیشگیری از بیماری های قلبی کمک می‌کند. یکی از پژوهش‌ها نشان داد که دمنوش رویبوس مانند داروهای معمول فشار خون، آنزیم مسئول تصلب رگ‌های خونی را مهار می‌کند. پژوهش دیگری نشان داد که نوشیدن روزانه ۶ فنجان دمنوش رویبوس به‌مدت ۶ هفته، در کاهش کلسترول بد خون مؤثر است و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش می‌دهد. برای تأیید این اثرات و کشف فواید بیشتر این گیاه به پژوهش‌های بیشتری نیاز است. بااین‌حال، شواهد اولیه امیدبخش هستند.

 

دمنوش سنبل الطیب

سنبل الطیب یا علف گربه، گیاهی است علفی و چند ساله که ساقه آن به طور عمودی تا ارتفاع دو متر بالا می رود. این گیاه به صورت وحشی در جنگل های کم درخت، در حاشیه جویبار ها و گودال ها در بیشتر مناطق آسیا و ایران می روید. قسمت مورد استفاده این گیاه، ریشه آن است و معمولا از ریشه گیاهی که بیش از 3 سال عمر دارد، استفاده می شود. سنبل الطیب پس از خشک شدن به رنگ قهوه ای در می آید. طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است. عطر آن پس از خشک شدن بیشتر می شود. سنبل الطیب دارای بویی مطبوع است و گربه بوی این گیاه را از فاصله دور تشخیص داده و به طرف آن می رود و در اطراف آن به جست و خیز می پردازد و از بوی آن مست می شود. گلهای سنبل الطیب به رنگ سفید یا صورتی و به صورت خوشه ای است.

خواص سنبل الطیب


1- بی خوابی:
مطالعات نشان می دهد که سنبل الطیب به طور قابل توجهی، بی خوابی شبانه را درمان می کند، کیفیت خواب را بهبود می بخشد و بر خلاف بسیاری از قرص های شیمیایی، باعث خواب آلودگی صبحگاهی نمی شود. مقادیر بالای لیارین موجود در سنبل الطیب، با افزایش گاما آمینو اسید بوتیریک (GABA) که یک انتقال دهنده عصبی مهار کننده در سیستم عصبی مرکزی بوده و باعث آرامش می شود، به درمان بی خوابی شبانه کمک می کند.

برای درمان بی خوابی شبانه 300 تا 600 میلی گرم ریشه سنبل الطیب را 30 دقیقه قبل از خواب استفاده کنید.

2- استرس و اضطراب:
لیارین موجود در سنبل الطیب با بهبود سطوح GABA، باعث آرامش شده و با حفظ سطح سروتونین به درمان استرس و اضطراب کمک می کند. همچنین اسید والرنیک و والرنول موجود در عصاره ریشه سنبل الطیب به عنوان ضد اضطراب طبیعی عمل می کنند.

 برای درمان استرس و اضطراب 120 تا 200 میلی گرم سنبل الطیب را 3 بار در روز مصرف کنید.

3- درمان بیش فعالی کودکان:
یک مطالعه نشان داده که مصرف سنبل الطیب به مدت 3 هفته به درمان بیش فعالی و کاهش علائم آن مانند مشکلات خواب و بی قراری در کودکان با سن بیشتر از 5 سال کمک می کند.

توجه: توصیه شده که سنب الطیب نباید به کودکان زیر 5 سال داده شود.

4- فشارخون و قلب:
در طب سنتی از ریشه ی سنبل الطیب برای کاهش فشارخون استفاده می شود و همچنین سنبل الطیب با کاهش فشار خون به بهبود سلامت قلب کمک کرده و خطر حمله قلبی و سکته قلبی را کاهش می دهد. سنبل الطیب به کاهش فشارخون بالا ناشی از استرس کمک می کند. علاوه بر این سنبل الطیب با تقویت عروق خونی، خطر لخته شده خون را کاهش داده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

 سنبل الطیب به دلیل خواص آرام بخش قوی که دارد، باعث کاهش ضربان قلب می شود.

5- دیابت و قند خون:
 در طب سنتی از سنبل الطیب برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود.

فواید نوشیدن دم نوش های گیاهی:

نوشیدن دم نوش های گیاهی به شدت برای افرادی که می خواهند به طور طبیعی سلامتی خود را بهبود ببخشند، توصیه می شود.برخلاف قهوه و چای استاندارد (سیاه، سبز و غیره)، اغلب چای های گیاهی شامل کافئین نیستند.

بیشتر چای های گیاهی، انواعی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، مواد معدنی و مواد مغذی دیگر را به بدن ارائه می دهند، اما این ویژگی ها به گیاهان و گل هایی که انتخاب می کنید، بستگی دارد.

افزایش سیستم ایمنی بدن:

تحریک کننده های سیستم ایمنی، با آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها، به جلوگیری از عفونت، محافظت در برابر استرس اکسیداتیو، و کاهش خطر بیماری مزمن کمک می کنند. دم نوش های مفید برای این مورد شامل زنجبیل و ریشه شیرین بیان است. 

دمنوش کاهش مشکلات خواب:

برخی از انواع چای ها قادر به تعادل سطوح انتقال دهنده عصبی، کاهش اضطراب و ترویج خواب از طریق اثرات آرام بخش هستند.بهترین دم نوش ها، برای مشکلات خواب شامل سنبل الطیب، ریشه کاوا، بابونه و اسطوخدوس است.

ضد افسردگی :

دمنوش بهارنارنج یکی از پرطرفدارترین چای های گیاهی برای درمان افسردگی و تسکین اعصاب است. بسیاری از حکمای طب سنتی این دمنوش را برای درمان افراد دچار افسردگی تجویز می کنند. چای بهارنارنج که به شیوه چای معمولی دم می شود بسیار خوشبو و خوش طعم بوده و مصرف آن اوقات آرامش بخشی را برای اعضای خانواده به همراه دارد.

آنتی هیستامین طبیعی :

نوشیدن چای گیاهی گشنیز بسیار توصیه شده است. دم کردن برگ های خشک شده گیاه گشنیز و نوشیدن آنها در فصل های سرد به درمان حساسیت های فصلی، آبریزش بینی و عطسه کمک می کند. نوشیدن ۲ فنجان از این چای در طول روز داروی خوبی برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آلرژی است.

چای «پوست به» برای تسکین سرفه های خشک :

این دمنوش یکی از مقوی ترین دمنوش ها و چای های گیاهی است که برای تسکین و آرامش اعصاب توسط حکمای طب سنتی و ایرانی توصیه می شود. این دمنوش بسیار خوش عطر بوده و علاوه بر تسکین اعصاب، موجب از بین رفتن بوی بد دهان نیز می شود. دمنوش «پوست به» یکی از بهترین جایگزین ها برای چای معمولی است که به صورت روزانه مصرف می شود. این چای داروی خوبی برای درمان سرفه های خشک است.

دیگر جوش نزنید :

دمنوش گیاهی بیدمشک یک چای ضدعفونی کننده و ضدباکتری است که توسط بسیاری از حکمای طب سنتی توصیه شده است. این چای ضدعفونی کننده خوبی برای دستگاه گوارش است و نوشیدن آن موجب تسکین جوش های بدن و برطرف شدن آنها می شود. نوشیدن این چای موجب از بین رفتن حرارت درونی بدن شده که افراد پس از نوشیدن این چای احساس خنکی می کنند.

 

 

عوارض جانبی دمنوش های گیاهی:

دم نوش های گیاهی به دلیل تاثیر قوی مواد فعال، واکنش های آلرژیک بالقوه، هویت اشتباه گیاهان، مصرف بیش از حد و تعاملات دارویی، با اثرات جانبی معینی همراه می شوند ؛

گیاهان سمی : در حالی که اکثر گیاهان برای مصرف انسان ایمن هستند، اما گیاهان سمی هم ممکن است در ترکیبات ایمن اشتباه وارد شوند. 

آلرژی : دم نوش های گیاهی گستره وسیعی از گونه های گیاهی و خانواده ها را در بر می گیرند، به این معنی که بسیاری از واکنش های آلرژیک احتمالی ممکن است.

واکنش های آلرژیکی می تواند از اسهال و یا التهاب، مشکلات تنفسی، استفراغ، تب، خارش پوست و دیگر علائم جدی دیگر متفاوت باشند.

سخن پایانی

برای تهیه انواع چای های گیاهی بهتر است یک قاشق چای خوری از این گیاهان موردنظر را درون یک فنجان یا لیوان آب جوش ریخته و اجازه دهید چای به مدت ۱۰ دقیقه درون فنجان و با حرارت آب دم بکشد.

اگر در حال حاضر دارو مصرف می کنید، بهتر است قبل از مصرف دم نوش های گیاهی با پزشک خود صحبت کنید.

ما در این مقاله تمام سعی خود را انجام دادیم تا برای شما بخش کوچکی از دنیای دمنوش ها را به شما معرفی کنیم. امیدواریم تمامی مطالب برای شما مفید بوده باشد.

نظرات کاربران

  • تا به حال هیچ نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

فرم ارسال نظر

نام و نام خانوادگی :
متن نظر :
CAPTCHA Image
کد امنیتی داخل تصویر را در کادر بالا وارد نمایید.